Retro behang

De opkomst van retro behang

Het klassieke behangpapier is nog steeds erg populair, maar het verliest toch wat aan marktaandeel. Dit wordt deels ingenomen door retro behang. Vooral de soorten behang uit de jaren vijftig, zestig en zeventig zijn erg populair. Dit retro behang zie je dan ook steeds meer in woonkamers, in keukens en in slaapkamers. Retro behang is voornamelijk in opkomst doordat het te combineren is met de voordelen van modern behangpapier. Om deze reden zijn er steeds meer mensen die besluiten om over te gaan op retro behang.

Populair retro behang

Retro behang gaat – in tegenstelling tot wat veel mensen vaak wel denken – niet om middeleeuwse motieven. In veel gevallen gaat het om het behangpapier dat uit de jaren vijftig, zestig en zeventig komt. Dit retro behang wordt gekenmerkt door kleurrijke, oranje en bruine vormen. De meest voorkomende vormen zijn de cirkels en de krullende patronen.

Deze vormen waren toentertijd een uiting van de psychedelische stijl en de verruiming van de geest. Men wilde zich in die tijd afzetten tegen de huidige maatschappij. Ook wilde men zich vrij voelen op allerlei gebieden, dus ook op het gebied van de inrichting van het huis. Het degelijke wit van de voorbije jaren werd bij het grof vuil gezet en daarvoor in de plaats kwamen bombastische patronen die de tijdsgeest van dat moment weerspiegelden. In die tijd vlogen de behangrollen – met patronen die nu bekend staan als retro – de winkels uit.

Waarom tegenwoordig kiezen voor retro?

Tegenwoordig gaat alles ontzettend snel. De werkomgeving verandert continu en dit resulteert voor veel mensen in stress. Daarnaast is het ook nog eens zo dat de technologie enorme stappen maakt. In drukke tijden als deze verlangen veel mensen terug naar vroeger: naar periodes van vrijheid en wispelturigheid. Ze willen zich graag ook in de huidige maatschappij afzetten tegen het haasten en het spoeden.

Het voordeel van de tegenwoordige tijd is dat het makkelijker is om retro behang te maken. De digitalisering van de maatschappij maakt het namelijk mogelijk om historische patronen na te maken. Je hoeft dus niet op zoek naar oude behangpapierrollen die je heel wat geld kosten. Het is nu mogelijk om retro behang op je muren te hebben zonder dat je hiervoor dieper in de buidel hoeft te tasten. Daarnaast is het zo dat het retro behangpapier van tegenwoordig duurzamer is dan het behangpapier dat echt retro is. Een ander voordeel van het huidige retro behang is ook dat je het makkelijk op de muur kunt aanbrengen.

Retro behang aanschaffen

Retro is weer helemaal hip. Doordat het zo populair is, is het in bijna elke behangwinkel wel te kopen. En dan heb je nog een redelijk uitgebreide keuze. Om de uiteindelijke keuze te maken, zul je zorgvuldig rond moeten neuzen om te zoeken naar het retro behang dat in jouw huis past. Wanneer je het aan wilt brengen op de muren is precisie vereist. Het gaat namelijk om levendige en drukke patronen die goed op elkaar aansluiten.

 

(bron : behangen.net)