Houtrot

Eén van de ergste bedreigingen van hout is schimmel. Houtrot reparatie is in veel gevallen nog van toepassing en nog niet te laat. toepassing  Als er veel vocht en schimmel bij het hout ontstaat krijg je dat het hout gaat rotten ‘houtrot’. Bij onderzoek is gebleken dat hout gaat rotten wanneer de temperatuur onder de 20 graden Celsius is en als vocht 21% van het gewicht heeft.

Wanneer schimmel het hout beschadigd zijn er twee verschillende vormen van beschadiging. De beschadiging van de celwanden door witte en bruine rot of de beschadigingen van het oppervlak van het hout. De houtsoort bedraagt mee in het proces van de schimmel. Daarentegen kan spinhout minder schimmel weerstaan dan kernhout.

Vochtgehalte bij houtrotreparatie

Zoals hierboven al was beschreven; als het hout voor 21% uit vochtgehalte bestaat, krijg je houtrot. Er kunnen veel aanleidingen zijn waardoor er vocht in het hout is gekomen. Vb.: achterstallige verzorging of bouwkundige gebreken.

Als je te maken hebt met houtrot moet dat nauwkeurig verwijderd worden. De plekken verwijderen door het weg te krabben of er overheen te schilderen is niet voldoende. Hiermee voorkom je verdere aantasting van het hout niet. Meestal geeft houtrot een complicatie in een bepaald gedeelte van het hout. Het hele stuk vervangen is vaak niet te betalen.

Herkennen van houtrot

Een eerste teken van houtrot is verkleurd hout. Maar door verf of beits is deze rotting niet altijd zichtbaar. Houtrot zit vaak verborgen onder een laag verf. Let dus goed op:

  • Scheuren, openstaande verbindingen en beglazingskit die niet goed hecht aan het glas.
  • Oneffenheden in de beschermende laag.
  • Bruinzwarte verkleuring van het hout.
  • Zachte plekken in het hout die u met een schroevendraaier zo indrukt (bij kloppen op het hout klinkt het hol).
  • Klemmende ramen en deuren door uitzetting van vochtig hout.

(bron : ikknapmijnhuisop.nl & eigenhuis.nl)