Vlekken in schilderwerk

Hieronder beschrijven we een aantal verkleuringen en problemen die je tegen kunt komen op het schilderwerk en hoe je ze het beste kunt behandelen.

Nicotine aanslag op het schilderwerk:

Als er (veel) gerookt wordt in huis komt er op een bepaalt moment aanslag van nicotine, dat is zichtbaar op het schilderwerk van de plafonds en muren. Wanneer je alleen maar over deze nicotine vlekken heen schildert komen ze op den duur weer terug.

Nicotine aanslag verwijderen

Nicotine vlekken kun je op allerlei manieren behandelen. Je kunt een middel gebruiken wat ervoor zorgt dat de vlekken isoleren, ook wel een voorstrijkmiddel. Sommige verf voor muren is gemaakt om in één keer de vlekken te isoleren. Bij deze soort verf hoef je de vlekken dus niet van te voren te behandelen.

Schimmelvorming op het plafond of muur:

Schimmelvorming op het plafond of de muren komt doordat er in sommige kamers geen goede ventilatie is. Slechte ventilatie zorgt ervoor dat vocht niet goed weg kan. Door die vocht, ook wel condensvocht genoemd ontstaan er schimmelvlekken op het plafond of de muur. Deze vlekken kom je vaak tegen in vochtige ruimtes, zoals de badkamer omdat daar vaak meer vocht is dan de ventilatie aankan.

Schimmelplekken op de verf behandelen

Je kunt de schimmelvlekken behandelen met een bleekmiddel of sodaoplossing, deze zorgen ervoor dat de schimmel doodgaat. Vervolgens is het belangrijk dat je de plek waar je de schimmel hebt behandelt goed schoonmaakt met warm water, daarna goed op laten drogen. Je kunt de eerste laag het beste schilderen met een verf die schimmel voorkomt zoals: latex of een andere schimmelwerende verf. Om het schimmelprobleem echter voorkomen moet je natuurlijk de ventilatie in huis aanpassen zodat je van het schimmelprobleem afkomt (anders blijf je schilderen).

Poeder op de oppervlakte waar geschilderd moet worden:

Bij een ondergrond die poederig is kan de verf waarmee je het betreffende oppervlak moet verven niet goed hechten. De muur of het plafond kan gaan bladderen wanneer je gaat verven zonder dat je de muur met poederige ondergrond hebt behandeld.

Poederige oppervlakte behandelen om te schilderen

Om te kijken of je te maken hebt met een poederige ondergrond kun je met je hand over het oppervlak gaan. Heb je een witte hand dan heb je te maken met een poederige ondergrond of witkalk. Je kunt het oppervlak behandelen door het goed te wassen met warm water. Vervolgens behandel je het met een fixeermiddel, dit doe je pas nadat alles vetvrij, droog en stofvrij is. Het fixeermiddel zorgt ervoor dat alles losse deeltjes vast blijven zitten. Pas daarna kun je het behandelen met latex.

Lekkage vlekken in het schilderwerk

Als je last hebt gehad van een lekkage is het mogelijk dat je last hebt van bruin/geelachtige plekken op de plekken waar de lekkage heeft gezeten.

Lekkagevlekken in het schilderwerk verwijderen

De vlekken moeten eerst behandelt worden met een coating die vlekken isoleert. Zo zorg je ervoor dat de vlekken niet terugkomen nadat je ze geschilderd hebt.

 

(bron : ikknapmijnhuisop.nl)