Kleuren

U bent van plan uw woonkamer een nieuwe sfeer te geven. In veel interieurs wordt voor “veilig” gekozen en is er weinig kleur te vinden. Deze interieurs zijn vaak niet sfeervol. Om een sfeervolle woonkamer te creëren moet u kleur gebruiken. Maar waar moet u beginnen? Welke kleur vindt u eigenlijk mooi in de woonkamer? En hoe kiest u de juiste kleur? Kleuren kiezen is ontzettend moeilijk, want hoe voorkomt u dat u de gekozen kleur niet mooi vind en dus over moet schilderen? Een goede voorbereiding is belangrijk.

Sfeerimpressie

Allereerst moet u bepalen of u een kleur wilt kiezen die bij uw huidige interieur past of dat u een nieuw interieur gaat aanschaffen. Daarna is het belangrijk om een sfeerimpressie (ook wel moodboard genoemd) te gaan maken. Een sfeerimpressie geeft een weergave van de nieuwe sfeer die u gaat creëren. Zo’n sfeerimpressie kan op verschillende manieren gemaakt worden. U kunt kleuren en meubels uitknippen uit tijdschriften en folders, maar u kunt ook plaatjes uitknippen van afbeeldingen die u aanspreken, zoals mooie landschappen of een skyline van een stad. Indien u al meubels heeft, kunt u een sfeerimpressie maken van uw huidige interieur. Een sfeerimpressie laat vaak al zien welke kleuren mooi bij de stijl passen.

Woonstijl

Als u een sfeerimpressie heeft gemaakt, bepaalt u welke woonstijl daarbij past . Aan de hand van de woonstijl weet u welke kleuren er bij het interieur passen. Stel dat u een sfeerimpressie heeft gemaakt die past bij de woonstijl “Natuurlijk wonen”, dan kunt u kiezen voor bruine en groene tinten. Aan het kleuradvies bruin en groen heeft u nog geen concrete kleuren. Er zijn namelijk ontzettend veel tinten van één kleur. De volgende stap is het bepalen van de tint.

Kleur kiezen

Om een tint te bepalen moet u eerst meer weten over de samenstelling van kleuren. De basiskleuren op interieurgebied zijn Geel, Rood, Groen en Blauw (Dit is anders dan bij kunstenaren, zij gaan uit van de primaire kleuren Rood, Geel en Blauw). Door het mengen van de kleuren ontstaan nieuwe kleuren zoals Paars en Oranje. Daar kunt u ook nog wit en zwart aan toevoegen om de kleur donker of juist lichter te maken. De kleur Paars ontstaat door het mengen van Rood met Blauw. De kleur paars die ontstaat is afhankelijk van de verhouding Rood:Blauw. Hoe meer Rood u toevoegt, hoe warmer de kleur wordt. Voegt u juist weinig Rood toe en veel blauw, dan wordt de kleur koeler. De tint van de kleur die u moet kiezen is afhankelijk van uw persoonlijke smaak, de sfeer en het licht.

Wat doet welke kleur ?

  • Wit is helder, fris en reflecteert het licht goed. Ideaal in een donkere ruimte. Zo oogt de ruimte lichter en ook groter. Wit kun je met alle kleuren combineren.
  • Zwart is strak. Zwart verbergt ook oneffenheden omdat schaduwen minder opvallen. Maar zwart is wel heel donker. Ook vormt het een groot contrast. Kies daarom nooit pikzwart op een groot oppervlak, maar altijd donkergrijs.
  • Zorg er dus altijd voor dat er naast zwart en wit ook middentinten in grote hoeveelheid zijn. Pas zwart voorzichtig toe. Ook zwart kun je goed combineren met andere kleuren.
  • Grijs is iets tussen wit en zwart in. Grijs wijkt en versterkt diepte. Net als in de natuur: iets dat verder weg is, is grijzer, er valt minder kleur op je ogen.
  • Blauw oogt van nature koel. Blauw is ook kalmte en rust. Blauw kun je goed toepassen in een kamer waar veel warm daglicht (van het zuiden) binnen valt. Met daglicht uit het noorden moet  je oppassen. Dat is van zichzelf al koel.
  • Groen is net als blauw een rustgevende kleur. Het oogt alleen niet zo koel. Veel klassieke vergaderzalen hebben groene bekleding.
  • Geel is warm en gezellig. Het kan zorgen voor een warmer gevoel in een kamer die op het noorden ligt. Echter, pas op met teveel geel. Vooral in de zonnebloem tinten. Voor je het weet ziet het er veel te zoet uit.
  • Rood is de meest warme kleur. De kleur van liefde maar ook agressie. Rood is de complementaire (tegenovergestelde) kleur van groen en brengt juist geen rust. Rood is de signaalkleur en valt heel erg op. Daarom is er maar weinig rood nodig om ergens de aandacht op te leggen.

Kleur gekozen

Stel dat u een kleur gekozen heeft, dan is natuurlijk de vraag waar komt deze kleur. Over het algemeen komt de kleur het beste tot zijn recht tegenover het raam. Op deze manier valt het licht recht op de kleur. In plaats van een hele muur te schilderen kunt u ook kiezen voor kleurvlakken. Bijvoorbeeld een gedeelte van de muur achter de bank, televisie, spiegel, schilderij of kast. Hiermee kunt u een meubelstuk accentueren of juist weg laten vallen.

Uiteraard kunnen wij u helpen bij het maken van een keuze !

 

(bron : http://www.woonstijladvies.nl & http://www.interior-issues.nl)